Pengembangan Media Belajar Booklet “Pembuatan Nata Sari Buah Jambu Darsono”

Herdina Rahma Zalita, Utami Sri Hastuti, Dwi Listyorini

Abstract


Booklet is one of the learning media prepared for training or counseling for the community. The fruit craftsman community needs a booklet on "Nata de jambu, rich fiber fermented food " to help study the nata from Guava Darsono production. The booklets were prepared based on the experimental research result on "The Effect of Guava Darsono and Varieties and Sugar sorts on Nata Quality Based on the Thickness, Weight and Nata Fiber. The purpose of this study is to produce a booklet about nata from Guava Darsono production. This booklet development model uses the Hannafin & Peck development model. The booklet validator consists of: media expert validator, material expert validator, and 15 person fruit processing craftsman for legibility test respondent. Data collection technique by questionnaire. The research results is a booklet with the title "Nata de jambu, Rich Fiber Fermented Food " has been made. The validator's assessment stated that this booklet is worthy to be used as a learning media for fruit craftsmen.

Booklet adalah salah satu media belajar yang disusun untuk keperluan pelatihan atau penyuluhan bagi masyarakat. Masyarakat pengrajin olahan buah membutuhkan booklet tentang “Nata de jambu, makanan fermentasi kaya serat” untuk membantu mempelajari pembuatan nata dari jambu Darsono. Booklet disusun berdasarkan hasil penelitian eksperimen tentang “Pengaruh Varietas Jambu Darsono dan Macam Gula terhadap Kualitas Nata Berdasarkan Tebal, Berat dan Kadar Serat Nata. Tujuan penelitian ini yaitu untuk menghasilkan booklet tentang pembuatan nata dari jambu Darsono. Model pengembangan booklet ini menggunakan model pengembangan Hannafin & Peck. Validator booklet terdiri atas validator ahli media, ahli materi, dan responden yaitu pengrajin olahan buah berjumlah 15 orang untuk uji keterbacaan. Teknik Pengumpulan data dilakukan melalui penyebaran angket. Hasil penelitian ini adalah Booklet dengan judul “Nata de jambu, Makanan Fermentasi Kaya Serat” telah tersusun. Hasil penilaian para validator menyatakan booklet ini layak digunakan sebagai media pembelajaran bagi para pengrajin olahan buah.


Keywords


pengembangan media; media development; booklet; Nata Sari Buah Jambu Darsono

Full Text:

PDF

References


Akbar. S. (2016). Instrumen Perangkat Pembelajaran. Bandung: PT Remaja Rosdakarya Offset.

Anwas, E. O. M. (2009). Pemanfaatan Media Dalam Pengembangan Kompetensi Penyuluh Pertanian. (Disertasi tidak diterbitkan). Pascasarjana Institut Pertanian Bogor, Bogor.

Dib, C. L. (2007). Formal, Nonformal And Informal Education; Concepts/ Aplicability. San Paulo: Cooperative Networks In Physics Education.

Effendi, N. H. (2009). Pengaruh Penambahan Variasi Massa Pati (Soluble Starch) Pada Pembuatan Nata De Coco Dalam Medium Fermentasi Bakteri Acetobacter Xylinum. Medan. Departemen Kimia MIPA USU.

Ewles, L., & Simnett I. (1994). Promosi kesehatan petunjuk praktis (2nd ed.). Yogyakarta: UGM Press.

Fitriastutik, D. R. (2010). Efektivitas Booklet Dan Permainan Tebak Gambar Dalam Meningkatkan Pengetahuan dan Sikap Siswa Kelas IV terhadap Karies Gigi di SD Negeri 01, 02, dan 03 Bandengan Kecamatan Jepara Kabupaten Jepara Tahun Ajaran 2009/2010. (Skripsi tidak diterbitkan). Universitas Negeri Semarang, Semarang.

Jumani, N.B., Fazal-ur, Bibi, K. 2011. Potential of Non Formal Basic Education In Promoting Women Education In Pakistan. International Journal of Instruction, 4(1), 17—33.

Mundzir, S. (2010). Pendidikan Nonformal Dalam Konteks Pemberdayaan Masyarakat Desa Hutan. Universitas Negeri Malang.

Notoatmojo, S. (2005). Ilmu Kesehatan Masyarakat. Jakarta: Rineka Cipta.

Simamora, R. S. (2009). Buku Ajar Pendidikan dalam Keperawatan. Jakarta: EGC.

Suliha, U. (2003). Pendidikan Kesehatan Dalam Keperawatan. Jakarta: Buku Kedokteran.

Syam, M. N. (1988). Pengantar Dasar-Dasar Pendidikan. Jakarta: Usaha Nasional.




DOI: http://dx.doi.org/10.17977/jptpp.v3i2.10495

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2018 Herdina Rahma Zalita, Utami Sri Hastuti, Dwi Listyorini

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.


JPtpp is accredited “Rank 2” as a scientific journal under the decree of the Directorate General of Research Enhancement and Development, Ministry of Research, Technology, and Higher Education, dated October 24, 2018, No: 30/E/KPT/2018, effective for five years from Volume 3 Issue 1, 2018 until Volume 7 Issue 8, 2022.


Jurnal Pendidikan: Teori, Penelitian, & Pengembangan

Journal Of Education

Graduate School Of Universitas Negeri Malang

Lisensi Creative Commons

JPtpp is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License